Heb je een paar dagen geleden een flesje wijn geopend, maar is het je niet gelukt om deze leeg te drinken? Grote kans dat je de wijn bewaart. Als je een paar dagen later weer zin hebt in een wijntje, wil je de rest van de fles misschien alsnog leegdrinken. Maar is de wijn dan eigenlijk nog wel lekker? In deze tekst helpen wij je om te bepalen of een aangebroken fles wijn nog goed is.
Houdbaarheid van wijn
Wie wil bepalen of een product nog te consumeren is, kan naar de houdbaarheidsdatum kijken. Wijn heeft geen houdbaarheidsdatum, waardoor je hier niet naar hoeft te zoeken. Sommige wijnen kun je jaren na aankoop nog prima drinken, terwijl anderen juist het lekkerst zijn als ze zo snel mogelijk geconsumeerd worden. Het hangt dan ook van de wijn af hoelang deze houdbaar is.
Waar een ongeopende fles wijn vaak lange tijd houdbaar is, geldt dit voor een geopende fles niet. Zodra je een fles opent, wordt de wijn blootgesteld aan zuurstof en dat beïnvloedt de smaak. Daarom is het verstandig om hem binnen een paar dagen na openen leeg te drinken. Witte wijn is vaak maximaal vier dagen na openen houdbaar, rode wijn twee à drie dagen en mousserende wijn slechts één dag. Voor kwaliteitswijnen geldt dat je ze soms een week na openen ook nog prima kunt drinken.
Hoe weet je of wijn bedorven is?
Als een geopende fles wijn al een aantal dagen staat, twijfel je misschien of hij nog lekker is. Gelukkig kun je dit zelf inschatten door je zintuigen te gebruiken. Werp allereerst eens een blik in de fles. Lijkt het alsof er een vliesje op de wijn ligt? Dan is hij waarschijnlijk bedorven. Als je geen vliesje ziet, kijk je naar de kleur van de wijn. Hiervoor kun je het beste wat in een glas schenken. Drink de wijn liever niet meer als hij een bruinachtige kleur heeft, want dan is hij niet goed meer.
Naast je ogen kun je ook je reuk en smaak gebruiken om te beoordelen of een aangebroken fles wijn nog goed is. Staat er al een paar dagen een fles Sauvignon Blanc open? Ruik hier dan eens aan. Als je een scherpe geur ruikt, is het verstandig om de wijn weg te gooien. Tot slot kun je een slok nemen. Proeft de wijn naar azijn? Dan is hij bedorven en niet meer drinkbaar.
Bewaar een aangebroken fles wijn op de juiste manier
Wil je de houdbaarheid van aangebroken wijn verlengen? Bewaar de fles dan op de juiste manier. Om te beginnen bewaar je een geopende fles wijn altijd in koelkast. De lage temperatuur en de duisternis vertragen het oxidatieproces, waardoor de wijn langer lekker blijft. Zet de fles bovendien rechtop en leg hem niet neer. De inhoud van een liggende fles wordt namelijk sneller blootgesteld aan zuurstof en dat zorgt ervoor dat de smaak snel achteruitgaat. Tot slot is het belangrijk om de fles goed af te sluiten als je wijn bewaart.