Lieveheersbeestjes en hun (positieve) huizen

Recente blogs

Afgelopen zomer had ik veel last van bladluizen op mijn planten, waardoor ze er zelfs extreem deprimerend uitzagen. Toen ik met chemicaliën wilde beginnen, kwam mijn lief op het idee om lieveheersbeestjes te gebruiken. toch? Lieveheersbeestjes tegen bladluizen? Ja, want mijn planten bloeiden weer perfect door de lieveheersbeestjes. Iedereen begrijpt lieveheersbeestjes, maar wat komen we eigenlijk te weten over dit ongedierte? Zelf doe ik natuurlijk niet veel, dus besloot ik me wat meer in deze dieren te verdiepen. Ga je naast mijn bevindingen ook kijken?

Algemeen

Lieveheersbeestjes maken deel uit van de kevers en zijn er in tal van varianten, van lichtoranje/geel tot bijna zwart. Een net verpopt lieveheersbeestje heeft geen stippen, net als de larven. De larven doen veel meer denken aan een rups, bestaande uit kleine haartjes op het lichaam. Een lieveheersbeestje heeft een levensverwachting van ongeveer een jaar, dus zoals meestal wordt gedacht, zeggen de stippen helemaal niets over de leeftijd van het huisdier.

bladluis

Zoals ik aan het begin van deze blogsite beweerde, gebruikte ik de larven om de bladluizen op mijn bord weg te werken, omdat dit hun voedsel is. Dit maakt de kevers zeer bruikbaar in de tuinbouw, waar ze ook veel worden ingezet.

De meest geprefereerde in Nederland is het zevenstippelige lieveheersbeestje, gedefinieerd door zijn rode schild en zwarte stippen. Toch zijn er in Nederland 60 soorten lieveheersbeestjes. Het veelkleurige Oosterse lieveheersbeestje is zo'n type. Dit is daadwerkelijk overgebracht naar verschillende landen om te helpen bij de natuurlijke tuinbouw. Dit huisdier is inmiddels uitgekomen in Nederland, België en ook Engeland.

Probleem

Niet elk lieveheersbeestje eet bladluizen, omdat er ook soorten zijn die zich voeden met schimmels of planten. De soorten die zich uitsluitend met planten voeden, kunnen daarentegen schade aan uw planten veroorzaken. Koop dus niet zomaar lieveheersbeestjeslarven, maar wees goed opgeleid en kies de juiste soort. De larven heb ik zelf verkregen door middel van redwith black dots.nl dus neem daar zeker een kijkje.

De meeste lieveheersbeestjes brengen geen schade toe aan producten of voedingsmiddelen, maar kunnen in loten als buitengewoon hinderlijk worden ervaren. Dit komt vooral veel voor als er het jaar ervoor veel bladluizen zijn geweest. In de herfst proberen lieveheersbeestjes vaak een huis aan te vallen, om op een warme plek te kunnen overwinteren. Een eenvoudige optie om dit tegen te gaan, is door een insectennet te kopen.

Lieveheersbeestjes worden daarom gezien als een waardevol micro-organisme, dus het gebruik van bestrijdingsmiddelen (chemische bestrijdingsmiddelen) is niet nodig en absoluut niet wenselijk.

Ook leuk om te lezen

Gerelateerde blogs