Wat is palmolie?

Recente blogs

Als je zo de supermarkt binnenloopt, denk je niet constant aan wat er in de producten zit. Neem bijvoorbeeld palmolie. Palmolie is te vinden in bijna de helft van alle artikelen in de supermarkt, maar dan is de zorg wat is palmolie? Palmolie is een vet. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in koekjes om ervoor te zorgen dat je langer knapperig blijft. Daarnaast zit het in bijvoorbeeld margarine dat je 's morgens vroeg op je brood smeert. Waarom wordt palmolie in zoveel artikelen gebruikt? Dat komt omdat het een zeer betrouwbare plant is om te kweken.

Hoe wordt handolie gemaakt?

Handolie is afkomstig van de oliehand. Deze boom draagt ​​roodoranje vruchten waar de olie van wordt gemaakt. De boom kan bij volledige uitzetting tot 5 meter hoog worden. Het begint echter pas na 4 jaar vruchten af ​​te werpen. De vruchten groeien in grote trossen waardoor er snel veel geplukt kan worden. De vruchten worden daarna gestoomd en ook de pit wordt verwijderd. Vervolgens wordt het vruchtvlees geperst en komt de olie eruit. Op een hectare grond kan bovendien veel palmolie worden gewonnen. Van alle plantaardige oliën die over de hele wereld worden gebruikt, is 35 procent gemaakt van palmolie, en van alle landbouwgrond die er is voor de productie van plantaardige olie, wordt slechts 10 procent gebruikt voor palmolie. Behalve dat het zeer betrouwbaar is, wordt het ook in veel producten gebruikt. Er is echter één probleem en dat is de niet-duurzame manier om deze olie te produceren. Op de niet-duurzame manier vindt er veel ontbossing plaats, wat de natuur beïnvloedt. Als de productie van de olie honderd procent duurzaam is, zou dat er zeker op wijzen dat er geen vraag meer is naar houtkap.

Waarheden over de oliepalm en ook over olie

Enkele geweldige dingen over handolie en de oliehand, bijvoorbeeld, is dat een persoonsboom maar liefst 40 kg olie per jaar kan produceren en dat een hectare oliehanden jaarlijks gemiddeld 3,8 ton palmolie produceert . Zoals ik net aangaf, beslaat de productie van handolie slechts tien procent van alle landbouwgrond die vrijgesteld is voor de productie van plantaardige oliën, maar 35 procent van alle gebruikte plantaardige oliën is gemaakt van handolie. Dat maakt deze plant een van de meest betrouwbare manieren om vet te produceren. Van alle geproduceerde palmolie is 85 procent van alle olie afkomstig uit Indonesië en Maleisië.

Ook leuk om te lezen

Gerelateerde blogs