Nieuwbouw of een bestaande woning kopen?

Recente blogs

Heeft u de meeste kans om binnenkort uw allereerste huis te kopen of misschien te verhuizen? Daarna ben je waarschijnlijk wel eens tegengekomen dat er op de woningmarkt twee soorten koopwoningen worden aangeboden, nieuwbouw en ook bestaande bouw. Maar welke woning kiest u? In deze blogsite hebben we de voor- en nadelen van zowel nieuwbouw als bestaande bouw voor je op een rijtje gezet.

De voordelen van een gloednieuw gebouw

Een nieuwbouwwoning wordt vaak op de markt gebracht voordat de woning er is, dus het bouwen en bouwen moet nog beginnen. U bent de eerste eigenaar van een nieuwe woning. Er heeft nog niemand daadwerkelijk in uw huis gewoond. Deze woningen zijn bovendien zeer eigentijds en hebben ook nog eens een wenselijk stroomlabel. Je huis is bovendien volledig vrij in naam en ook heb je weinig onderhoud. Je bepaalt vanaf de eerste minuut hoe alles er zeker uit komt te zien en wat er binnenkomt op het gebied van vloer, behang, inrichting en meer.

De voordelen van bestaande constructie

Het aanbod van bestaande bouw is vele malen groter dan het aanbod van splinternieuw bouwen en bouwen. Alleen al omdat deze woning al bestaat. Er is dus zowel een enorm als gevarieerd aanbod. Bovendien hoeft u niet te wachten tot de bouw klaar is aangezien deze woning momenteel bestaat, bij wijze van spreken kunt u volgende maand nog verhuizen als de huidige eigenaar daarna uw huis kan verlaten. Verder hebben een aantal bestaande woningen nog persoonlijkheid en een bijzondere sfeer uit het verleden. De huizen van vandaag zijn niet meer gebouwd zoals ze vroeger waren. Als u bijvoorbeeld van een hoog plafond houdt, vindt u dit alleen in bestaande gebouwen. Er is ook een optie om de vraagprijs te bespreken.

De nadelen van gloednieuwe gebouwen en constructies

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen aan een nieuwbouwwoning. Omdat uw woning momenteel wordt aangeboden voordat deze wordt gebouwd, kunt u vandaag niet verhuizen. Soms moet je wel 6 maanden of een jaar wachten. Heel irritant natuurlijk als je andere woning op dit moment daadwerkelijk wordt aangeboden. Bovendien moet u dubbele kosten en een verzorgde vraagprijs beheren. Er zijn doorgaans maar een paar woningen beschikbaar terwijl de vraag extreem hoog is, vooral in de Randstad. Op het moment dat u uw woonkrediet niet helemaal kunt afronden of er bepaalde onvoorspelbaarheden zijn als gevolg van bijvoorbeeld de hypotheekrente en deze procedure dus vertraging oploopt, kan het zomaar zijn dat u het verkeerd interpreteert. Je hebt ook slechts een beperkte selectie omdat er maar een paar duplicaten zijn gemaakt.

De negatieve aspecten van bestaand bouwen

Natuurlijk hebben bestaande gebouwen ook een aantal nadelen, zoals klantkosten. Een ander nadeel kan een minder gewenst energielabel zijn of onderhoudskosten omdat uw woning een verbouwing kan krijgen. In de meest verschrikkelijke situatie moeten sommige punten zelfs worden gereconstrueerd of vernietigd. Hierdoor kunnen je kosten een stuk hoger uitvallen, zeker als je later pas ontdekt dat er iets niet klopt aan het huis.

Trouwens, heb je nog geen antwoord op de vraag "hoeveel kan ik krijgen"? Kijk dan op hypotheekrente.nl voor een prijsopgave van jouw optimale woonhypotheek.

Ook leuk om te lezen

Gerelateerde blogs